neděle 14. srpna 2011

Chaloupka / Cottage cake


Dlouho jsem si lámala hlavu nad tím, jaký udělat narozeninový dort tátovi, když jsem minulý měsíc nasadila laťku maminčiným dortem s frangipanis. Chtěla jsem něco neobyčejného, něco, co by mu udělalo fakt radost. No a v tom mě to napadlo. Už dlouhou dobu nosím v hlavě nápad zkusit udělat dort ve tvaru naší chaty a nápad na dort pro tátu byl vyřešen, vždyť co by mohlo být lepšího... No ale to byl teprve začátek. Teď už zbývala jen poslední drobnost. Převést skvělý nápad v realitu :)

Dad's birthday was fast approaching and so it was time for me to make up my mind about his birthday cake design. As Mum's birthday cake with frangipanis was such a hit, I wanted to make something very special for him as well. Well, there was a design I really wanted to make, but one thing is to have an idea but to make it happen is another story. I'd been entertaining the idea of making our family weekender as a 3D cake for some time and as I knew it would make a perfect gift for Dad, I decided to give it a go and tadaaaaa :) here it is.
Happy Birthday!
PS Dad absolutely loved it! And yes, we did have to close our eyes to cut this one.


Začala jsem obíháním chaty s blokem a dělal si přesné náčrtky. Největší starost mi dělaly poměry, které zásadně ovlivní realistický vzhled celého dortu. Takže dalším krokem bylo to, že jsem musela dát náčrtkům rozměry v cm, které jsem následně musela převést na odpovídající dávky těsta. Naštěstí jsem před nějakou dobou investovala do nastavitelné čtvercové formy, ve které si přesně mohu nastavit kolik chci a jak velkých chci čtverců či obdélníků, takže jsem si nakonec veškeré části chaty mohla upéci najednou. To byla ohromná výhoda. Ušetřila jsem spoustu času a to nemluvím o energii. Pokud pečete častěji, rozhodně doporučuji. Nemohu na tu formu dopustit. Používám ji pořád a je pořád jako nová. Objednala jsem si ji po Internetu z Anglie. Nejlepší na ní je, že se po umytí rozloží a nezabírá tak vůbec místo. Mrkněte pokud chcete na stránky výrobce http://www.alansilverwood.co.uk/


U složitějších 3D dortů je vždy lepší použít hutnější typ dortu, aby se Vám pod tíhou nepropadal a hlavně při sestavování nedrolil. Na promazání jsem použila ganache, jinak bych nedocílila ostrých hran a rohů domu.


Protože jsem chtěla, aby střecha přesahovala, pomohla jsem si dortovou podložkou, kterou jsem po vytvarování střechy potáhla fondánem. Stejně jsem postupovala u balkónku. Samotný fondán by nedržel, neboť moc dlouho schne, kór v takovéhle vlhkosti, jaká je letos v srpnu.


Nejsložitěší úkol a poslední překážka však stála stále přede mnou. Po téměř dvou dnech práce byla konečně celá chaloupka upečená, promazaná, vytvarovaná do odpovídajících rozměrů, potažená fondánem, ozdobená malými detaily a prezentovaná na zatravněné podložce. Poslední, co jí chybělo byly verandy a hlavně zábradlí. Představa, že s chaloupkou jedeme desítky kilometrů autem na oslavu a předám ji s polámaným zábradlím mě totálně děsila. Byla neděle večer, táhlo na osmou a já pořád seděla a lámala si hlavu, jak na to.


V tom se mi rozbřesklo. Co kdybych použila stejnou metodu, jaká se používá na cukrové střevíčky nebo páskové sandálky na dortíky pro malé princezny? A taky že ano. Za nedlouho bylo zábradlí osazené a chaloupka byla hotová. Sloupky zábradlí jsem vodou zevnitř přilepila na tenkou průhlednou fólii ohnutou podle potřebných rozměrů zábradlí a z venku fólie jsem nalepila žbrdlení zábradlí a bylo hotovo. Zábradlí je tak dostatečně bytelné na převoz a chata bude oslavenci předaná v jednom kuse :)

Všechno nejlepší!

PS a taky že jo, v jednom kuse cestu krásně přečkala, ale po předání oslavenci moc dlouho v jednom kuse nevydržela. Nešlo odolat.

6 komentářů:

  1. Opet nadhera, tatinek musel mit obrovskou radost. Obdivuji Vas smysl pro detail, je patrny na kazdem dortu a preciznost provedeni, napr. naznaceni cihlicek na komine, dlazdice, kliky,....moc pekne. Nejvice prace asi u takovychto dortu pak je v priprave, vse spocitat, aby to v realu dobre vypadalo a take lepeni, v jakem poradi a tak, ze? Samotna prace pak uz musi byt radost. Zminila jste vlhkost, prepravu a krehkost, pouzivate na takove krehke doplnku vzdy jen fondan nebo take napr. gum paste nebo sugar veil (aby to vse vydrzelo)? Mam pred sebou velkou vyzvu, dort k narozeninam pro manzela, tak jste pro mne obrovskou inspiraci a motivaci. Tesim se na dalsi Vase sladka pohlazeni duse i chutovych poharku :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuju, Jano, za krásná slova.
    Ano, například na cukrové květiny používám pouze gum paste. Docílíte tak krásnou tenkost opravdového okvětního lístku, což z jiné hmoty neuděláte. Krásně zaschnou a při opatrném převozu se nepolámou. Ale zase z druhé strany, z této hmoty vyrobené ozdoby nejsou kvůli své finální tvrdosti k jídlu, to by hrozil vylomený zub. Platí to i u pastilage. Zůstanou Vám ale zase na památku.
    Na chaloupce je vše z fondánu. Zábradlí jsem nakonec kvůli převozu vyztužila fólií, ale šlo by udělat z gum paste nebo z pastilage. Chtělo by to ale tak týden předem, aby v téhle vlhkosti mělo dostatek času zaschnout.
    Souhlasím, že čas věnovaný přípravě je důležitý a rozhodně se vyplatí. Nemůže Vás pak nic moc zaskočit a to je v boji s časem důležité. Aby to nebyl stres, ale zábava s výsledkem, jaký si přeju, používám pravidlo třech dní. Jeden den peču, chystám ganache, sirup a barvím fondán. Další den sirupuji a promazávám korpusy ganache, tvaruji dort do potřebného formátu a nechávám nakonec vše zatuhnout. Takto připravený dort je pak ideálně nachystaný na potahovaní. A to je den třetí. Potáhnu dort a dozdobuji čerstvými či předem připravenými a zaschlými ozdobami.
    Držím palce na Vaše kreativní tvoření :)

    OdpovědětVymazat
  3. No teda - kam se hrabe perníková chaloupka:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Úžasné...šikovné ručičky :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...