středa 13. července 2011

Tropické Frangipanis / Frangipani Madhatter




Když jsem jednoho dne zjistila, že Planet Cake pořádá workshop jednoho z nejsložitějších dortů, který mě vždy fascinoval, slavného Madhatteru, nemohla jsem jinak, než si na kurz našetřit a vyrazit.

Možná se Vám to nebude zdát, ale pravdou je, že co se týká zdobení dortů, geometrické tvary jsou nejsložitější na výrobu. Aby působily opravdově a realisticky musí být přesné a to ze všech světových stran. Proto například potahování kostky, obdélníku či čtverce je složitější než kulatého dortu. Nejsložitěší jsou pak 2D a 3D dorty nebo například potahování dortů, které jsou vyšší, než širší. Na workshopu jsem prostě nemohla uvěřit vlastním očím a hltala každé slovo. Geometrie, matematika, fyzika a chemie hrají obrovskou roli u sestavování a zdobení dortů a u takového to dortu tím spíš. Věděla jsem, že ho prostě musím jednou sama vyzkoušet. Tento dort ale nezačnete tvořit jen tak pro nic za nic. Musela jsem si počkat na opravdu významnou příležitost, neboť jsem věděla, že se u něj zapotím. No a není slavnostnější příležitosti, než letošní maminčiny kulaté narozeniny.

Design a zdobení jsem už nějakou dobu nosila v hlavě, neboť se mamince u nás v Sydney vždycky moc líbily tropické frangipanis, takže výběr cukrových květů byl snadný. Ty jsem si vyrobila týden předem, aby mi pěkně zaschly. Vždycky se snažím vyrobit všechna stádia květů od poupat až po plně rozkvetlé květy, aby aranžmá vypadalo realističtěji. Tedy pokud zrovna symetrie květů neni záměrem vašeho designu. Letní světlé pastelové odstíny pak už jen podtrhují křehkou krásu květů.



Malý tip. Květy vždy aranžuji tak, aby se celé aranžmá dalo krásně sundat a případně v celku uchovat na památku. Sama mám dodnes cukrové květy ze svého svatebního dortu schované. Pro tento případ vyrábějte květy z cukrové hmoty na květiny a ne z fondánu. Ten Vám nikdy pořádně nezaschne. Pozor, nikdy dráty nezapichujte přímo do dortu. Mohlo by dojít k úrazu. V potřebách pro cukráře si můžete koupit malé plastové kolíčky, které se zapíchnou do dortu a do nich pak celé aranžmá můžete zapíchnout. Nebo můžete jako já naaranžovat květy do fondánu. Zapíchněte drátky do koule z fondánu a celé hotové aranžmá pak pouze přeneste na dort. Případně umístěte fondán na potažený a hlavně již zaschlý dort a do připraveného fondánu pak naaranžujte hotové květiny.

Mamince se dort moc líbil, takže to za tu dřinu rozhodně stálo.
Všechno nejlepší. XX


When I saw a Madhatter in Australia for the first time, I couldn't believe my eyes and at the same time, I knew I would have to give them a go myself one day. After attending a Madhatter Demo at Planet Cake, run by the Madhatter queen, Anna Maria, I knew it wouldn't be an easy task but the more I thought about the challenge the more I wanted to attempt it. However, it wasn't until this summer that I designed one for a very special occasion, Mum's significant birthday celebration.

Whenever in Sydney, Mum always admires beautiful tropical frangipanis, so the choice of flowers for her birthday cake was easy :)

I'm glad I plucked up the courage to make this cake for her as she absolutely loved it .
Happy Birthday, Mum. XX

8 komentářů:

  1. No teda, ten je! Uz se nemuzu dockat toho workshopu.

    OdpovědětVymazat
  2. Just lovely, Hana---the perfect tilt and gather, and the flowers of such delicate charm.

    Your Mama must be SO proud!!

    rachel

    OdpovědětVymazat
  3. Krasne, precizni, jako vzdy, boze, jeste tak kousek ochutnat. Jste pro mne obrovskou inspiraci! Uz se tesim na dalsi workshop...tema? Cukrove kvety.....:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuju moc Jano :) Nápadu na další workshopy mám spoustu a cukrové květiny tam určitě nebudou chybět. :))

    OdpovědětVymazat
  5. Jedním slovem nádhera! Přeji krásné letní dny a těším se na workshop:) Zuzana D.

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuju Zuzano a taky se uz moc tesim :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...