neděle 17. října 2010

Rodinka / Family Portrait Cupcakes


Cupcakes jsou u nás čím dál populárnější a jestli budeme následovat "kapkejkový" trend, který ovládl Austrálii, tak  u nás za chvilku na každém rohu budou obchůdky, které nebudou prodávat nic jiného, než právě cupcakes. Sydney ovládla úplná cupcake mánie. A není divu. Jsou nejen dobré, velice snadné, ale také krásné a je z nich překrásný dárek. Počínaje svatebními cupcakes místo svatebního dortu vystavených na mnoha patrovém podstavci, přes cupcakes ke křtinám, narozeninám, či Vánocům nebo Mikuláši, viz. mé starší příspěvky.

Já je dělám opravdu velice ráda. Tuto rodinku jsem vyrobila jako dárek ke křtinám přesně podle podoby členů rodiny. Ale pokud nemáte čas, tak je můžete ozdobit krémem a posypat třpytkami, kuličkami, hvězdíčkami nebo srdíčky podle vlastního vkusu, chutě a příležitosti, ke které cupcakes děláte. Vyberte si pouze příchuť těsta a krému, kombinacím se meze nekladou, a nezapomeňte vše hezky barveně a chutově sladit. Já upekla čokoládový základ a pod fondán jsem natřela mléčné ganache, to aby byl vršek pěkně hlaďoučký. Nechtěla jsem, aby byla mladá rodinka samá vráska.

U nás v ČR se cupcakes začaly objevovat pod názvem dortíčky nebo košíšky, a velice často i jako muffinky, ale pozor. Mezi muffinem a cupcakem je veliký rozdíl. Cupcake má v sobě velice málo prášku do pečiva, ingredience se šlehají, při pečení vyběhnou pouze maličko do rovinky, snadno se pak zdobí a jsou hutnější a šťavnatější. Těsto na muffiny se ale nesmí šlehat, byly by pak strašně tvrdé. Ingredience se jenom rychle a lehce smíchají a tím zaručíte lehkost a na muffinkách tak důležitou nadýchanost. Při pečení vyběhnou hodně do výšky nad papírový košíček, úplně ho přetečou a nahoře mnohdy puknou, což je tak správně. Muffin se navrch nikdy nezdobí. Ani by to nešlo. Báječné jsou například i muffiny na slano. Jsou ideální na teplou zimní snídani, když za oknem mrzne až praští. Stejně jako cupcakes, muffiny jsou velice jednoduché, strašně dobré a rychlé. Za půl hodinky máte upečeno.

Nejsem si jistá, zda by Vás zajímaly recepty. Říkala jsem si, že bych je mohla začít ke svým příspěvkům přidávat. Co říkáte?
Přeji příjemný podzim a veselé pečení a zdobení!

In case you were wondering why the Czech text is always much longer than the English one. Very little has been published in Czech on cake decorating, working with fondant, gum paste, modelling skills, etc., and mud cakes, cupcakes and muffins are still a novelty here. So I always add a bit extra.

This cute chocolate cupcake family was a personalized Christening gift and I was very pleased to hear that they liked them so much that they haven't eaten them yet.

Have you started planning your Christmas cakes yet?  :) We should hurry up. Time's flying by.

18 komentářů:

  1. Good Morning, Hana!!

    What a bright, cheery family greeted me as I sat down just now with First Cup. What a perfectly charming family they are---are the two little pony-tailed girls twins?

    And the happy little son, and the new baby---just captivating in their perfection. I sometimes think that I would NEVER eat them, and preserve them somehow for looking at every day.

    Your work is always presented so beautifully, pristine and exquistely modelled---do you think that someday you might take pictures of the process? I'm just fascinated by the smoothness and the exactness of it all---are there cupcake papers beneath? I cannot imagine how you roll and apply the fondant with such absolute smoothness.

    Thank you for this---I'm always so glad to see your blog pop to the top of the list---I know there will be something charming and beautiful to see. You are so kind to share.

    rachel

    OdpovědětVymazat
  2. Dear Rachel,

    So nice to hear from you again. Many thanks for your comments. The girls aren't twins but are of very similar age and look alike :)

    That's a great idea. Next time I'm in the process of making cupcakes, I will take photos (step by step). Yes, I use paper cases and I ganache the cupcakes the day before decorating so that the ganache has enough time to set. The trick is to use a hot knife to smooth the surface of the ganache and create a perfectly smooth surface. During one of the workshops I attended at Planet Cake in Sydney I was told that the best tool for smoothing and polishing a small area covered in fondant (such as fondant covered cupcakes) is an OHT (overhead transparency) cut into small squares. It works a treat.

    Hana :)

    OdpovědětVymazat
  3. What a nifty idea!! I have never seen such a transparency, but I imagine they're very much like the stiff-but-flexible photo negatives of a bygone age, slick and pliable.

    Do not ever lose your moment in the process by trying to take photos if it's difficult---I understand that it is a painstaking process. I just could not imagine the papers down beneath there, with all the little fluted edges needing to be covered perfectly smoothly.

    But a whole process of step-by-step---I know a LOT of people who'd love to see that, and I'd love to mark it on my blog if you ever decide to do a little demo.

    It's always SO lovely to hear from you!!

    rachel

    OdpovědětVymazat
  4. Yes, that's exactly right - the material is like photo negatives.

    The step-by-step photos sound like a wonderful idea and a great project. Let me think about it and I'll see what I can do :)

    Hana

    OdpovědětVymazat
  5. Ano, ano, hlasuju pro recepty! Celá rodina se občas sejdeme u monitoru a obdivujeme a slintáme! Podobné krásy bych určitě nebyla schopná, ale i tak by mě recept potěšil, můžu to prostě zkusit. Díky, Hani. Magda (AKCENT)

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuju moc, Magdo. Jsem opravdu ráda, že se dorty líbí a na receptech začnu pracovat :)

    Hezký den všem,

    Hana

    OdpovědětVymazat
  7. they look so sweet, you make it perfect

    OdpovědětVymazat
  8. I know you're very busy with all your Holiday baking, so I'll just convey my very Best Wishes to you and all your family for all the most wonderful blessings of this lovely season.

    We have had snow on the ground for several days, and it's 18 F right now, so we expect a somewhat-white Christmas.

    Wish I could sit in a corner of your kitchen and watch all the beautiful work, and smell all those lovely cakes!

    rachel

    OdpovědětVymazat
  9. Dear Rachel,

    Thank you very much for your warm wishes.

    It's been really cold and snowy here in Prague as well with temperatures well and truly below zero.

    Wishing you and your loved ones a wonderful Christmas and all the best for the New Year. May the year 2011 be filled with joy, good health and lots of dark chocolate.

    Hana :)

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den :)
    Máte tady opravdu překrásné výtvory! Tohle bych snad v životě nedokázala. A také jsem pro recepty! :) Určitě bych byla moc ráda, kdyby se zde objevily alespoň ty zmiňované cupcakes a muffinky, zkoušela jsem pár receptů, ale pořád mám pocit, že to není ono.
    Dominika

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den Dominiko,

    děkuji Vám moc za krásnou pochvalu. Jsem moc ráda, že se Vám moje práce líbí.

    U pečení cupcakes je důležitých mnoho věcí, tedy nejenom recept, ale také trouba a způsob pečení, dále pak doba pečení a také jak je necháváte posléze vychladnout. Připravím článek s radou, jak na to.

    Hezký den,

    Hana :)

    OdpovědětVymazat
  12. tak konečně vím, jaký je rozdíl mezi cupcakes a mufiny ;) a přemýšlím, co peču já, když s těstem neustále improvizuju :D v košíčcích peču cokoli, když chci mít rychle hotovo. A taky uvítám recepty - moc hezká inspirace - Kitty by udělala radost i mojí 13-tce

    OdpovědětVymazat
  13. Moc děkuji za pochvalu, Jolano. Do košíčků také ráda dávám různá těsta jako vy, je to efektní a rychle hotové. Vzniknou tak úžasné mini verze všech možných dortů a dezertů a co teprve mini cheesecakes, mini quiches nebo mini pies. To je vždycky hit. Hezké jarní pečení a zdobení.

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den Hanko, Váš blog je skvělý, děkuji! a přidávám se, k Jolaně, do klubu košíčkových experimentátorek :-) chtěla jsem se zeptat - v popiscích píšete, že cupcakes potřete ganache a pak potahujete fondánem. V některých diskuzích na internetu jsem četla, že se má fondán dávat na máslové krémy, protože na šlehačkových či pudinkových se rozteče. Je to pravda? Nebo to platí jen o marcipánu? Děkuji a pěkné jarní dni přeji, Jana :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den Jano,
    Děkuji Vám za Váš komentář a dotaz. Ano. Fondán se Vám sice úplně nerozteče jako marzipán, ale krém začne z pod fondánu vytékat. Nedoporučovala bych pod fondán ani máslový krém a to proto, že fondán dort kompletně zaizoluje a krém by se pod ním mohl zkazit, protože dorty potažené fondánem nesmí do lednice (vlhkost v lednici fondán poničí, tedy pokud nemáte cukrářskou lednici, ve které je uvnitř sucho). Bylo by tomu tak především pokud byste pracovala na složitějším designu, na kterém byste pracovala několik dní. Máslový krém bych použila pouze tehdy, pokud budete vědět, že dort nebo cupcakes ihned spotřebujete. Ganache je proto z mnoha důvodů vhodnější. Krásně zatuhne a zaručí tak perfektní povrch pro fondán (ideální např. pro ostré hrany na dortu, atd.) a pod fondánem pak nijak nezreaguje, zaručí, že Vám dort zůstane krásně vláčný a hlavně se nezkazí.
    Marzipán používám pouze jako podvrstvu pod fondán na jediný typ dortu s brandy a suseným ovocem, tzv. fruit cake.
    Přeji mnoho radosti s experimentováním a děkuji za návštěvu. Hezký den,
    Hana :)

    OdpovědětVymazat
  16. Já děkuji za rady a jdu se na pokusy zkusit vrhnout. Včera jsem už jsem se nemohla dočkat odpovědi, takže jsem pokoušela marzipán, na víkend dojdu koupit fondán - ani by mě nenapadlo, jak je takové experimentování krásně návykové :-)
    Hezký den,
    Jana

    OdpovědětVymazat
  17. Držím Vám palce, ať se to povede :)

    Hana

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...