úterý 22. června 2010

Královská krajka/Royal lace




Na tento dort se mě mnoho z Vás ptá, a proto jsem se rozhodla o něm ještě něco napsat. Velice děkuji za Váš ohlas a za krásné komentáře.

Vzhledem ke křehkosti samotného designu dortu jsem volila jednoduché barevné schéma v bílé a stříbrné s akcenty smetanové a světle růžové na stužkách. Samotný dort je pak potažen bílým fondánem a je zdoben bílkovou polevou. Kromě tykadel motýlků a stužek na podložkách je na dortu vše jedlé.

Na jemnou práci doporučuji zdobící špičky velikosti 00 nebo dokonce 000. Pokud použijete velikost 0, bude se Vám linka zdát moc tlustá a krajky budou vypadat nemotorně. Český moučkový cukr je velice hrubý a budete ho muset mnohokrát prosít, abyste dosáhli potřebné jemnosti cukru. Proto doporučuji anglický nebo německý moučkový cukr z místních supermarketů. Jsou o dost jemnější. Ať už ale použijete anglický, německý nebo český cukr, na zdobičku velikosti 00 nebo 000 přesátý cukr ještě přesijte přes hedvábí, aby se Vám špička neucpávala.

Už se Vám stalo, že jste přesáli cukr a stejně se Vám zdobička ucpala? Na jemnou práci je potřeba přes sítko protáhnout i bílek, který často špičky ucpává. Zároveň byste si do zdobičky neměli dávat moc polevy najednou. Poleva mění strukturu, jak ji rukou zahříváte. Dejte si jen jednu lžičku do sáčku a uvidíte ten rozdíl. Před každým doplněním pak polevu pořádně promíchejte, ať je pořádně nadýchaná. Navíc díky malému množství polevy ve zdobičce, budete moci sáček se zdobičkou držet jako tužku a okouzlující výsledek na sebe nedá dlouho čekat.


Motýlky jsem si udělala pár dní předem, neboť poleva musí pořádně zaschnout. Hotová křidélka jsem pak přidělala na tělíčka z fondánu. Asi víte, že se do polevy obvykle přidává pár kapek citrónu. Je to proto, že kyselina pomáhá polevě rychleji zaschnout. Ale pozor, mohla by se Vám začít drolit, a proto jsem citrón vynechala a sušila raději pod lampou. Sušení pod lampou doporučuji, protože dá polevě krásný lesk. Pokud by Vás zajímalo pár informací ze zákulisí soutěže ve zdobní dortů v Austrálii, tak věřte, že lesk bílkové polevy je velice důležitý. Porotci bedlivě zkoumají, zda byla poleva sušena pod lampou a zda má patřičný lesk. Pokud poleva zaschne pomalu, je matná a na tom ztratíte mnoho bodů.


Na horním patře jsem poprosila o pomoc gravitaci. Nejprve zkontrolujte, že máte fondán pořádně zaschlý, otočte patro dortu vzhůru nohama a po nazdobení nechte nakreslenou krajku nejprve pořádně zaschnout. Poté obraťte patro zpět a dozdobte stejnou krajku na spodní okraj patra a máte hotovo.



Na nitkování a kaligrafii, které jsem použila na spodních patrech je často doporučováno přidat do bílkové polevy cukrovou glukózu, neboť je po ní poleva krásně pružná a tolik se netrhá. Musím Vás ale varovat. S glukózou Vám poleva nezaschne úplně do tvrda a na motýlky a vystouplé krajky se tedy nehodí. Práce by přišla na zmar. Vše by se Vám rozrobilo a to je opravdu to poslední, co byste po tolika hodinách práce chtěli vidět. Na nápisy je to ale ideální. Hotové věnování jsem pak po zaschnutí ručně obtáhla stříbrnou barvou určenou na zdobení dortů. Doporučuji si ji naředit cukrářským alkoholem. Výsledek pak bude jemější.

Na úpravy doporučuji navhčený jemňoučký štěteček. Ideálně s ním odendáte či napravíte drobné či větší chyby, odstraníte nepotřebnou polevu, či naopak ji umístíte tam, kam potřebujete. Stejně jsem postupovala při přilepování krajek na spodním patře dortu.

Ještě jednou děkuji za Vaše ohlasy. Utvrzují mě v tom, že to za tu námahu stálo.

9 komentářů:

  1. Olá! Que obra de arte!!!Parabéns!!!
    bjosss

    OdpovědětVymazat
  2. Hana,

    I thought I'd commented last month on this exquisite cake---it's the most ethereally, elegantly beautiful cake I've ever seen. I used to come back and look at the tiers and the lace and the STRINGWORK, seemingly made of moonbeams and flown up there and attached by Fairy hands.

    I do hope all is well with you---I miss you when you don't post for a while.

    Looking forward to more of your lovely work!

    rachel

    OdpovědětVymazat
  3. Dear Rachel,

    Thank you very much for your heart warming words. We have been really busy lately and unfortunately I didn't have much time for cake decorating. Hopefully, I will a picture or two for you very soon :) I have a couple of cakes in mind and I have already been to the cake supply shop :)

    Many thanks for your interest and beautiful commnets.

    Kind regards,

    Hana

    OdpovědětVymazat
  4. Thank you very much, Olgica :)

    Zdravim,

    Hana

    OdpovědětVymazat
  5. Nikdy jsem neviděla krásnější svatební dort!

    OdpovědětVymazat
  6. Moc děkuju za tak krásnou pochvalu. Vážím si toho. Pořádně jsem se u toho dortu zapotila, tak to pro mě moc znamená. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Nebyl náhodou zveřejněný v Sunday Sweets na Cake Wrecks? Je nádherný.

    OdpovědětVymazat
  8. Ano, měla jsem to velké štěstí, ze můj dort vybrali, bylato pro mě ohromná cest. Děkuju moc za poklonu. :) Hana R.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...