čtvrtek 17. května 2012

Karamelový kolotoč pro Gurmet / Caramel carousel cake for Gurmet


Foto: David Turecký

Nejprve bych chtěla moc poděkovat šéfredaktorce časopisu Gurmet, Veronice Weigertové, za příležitost nachystat pro vás tři články do rubriky Cukrárna. Hrozně si toho vážím, byla to pro mě velká čest a hlavně obrovská radost, podělit se o oblíbené recepty a pár šikovných rad a ani snad nemusím říkat, jak moc jsem si celý proces užila.

Moc vám všem děkuji za milé emaily a ohlasy na rubriku, o to víc je tahle práce pro mě radost.

Všechny techniky a postupy v tomto článku můžete použít na zdobení jakéhokoliv dortu, takže nemusíte zrovna pracovat na kolotoči, ale třeba na hradu. Používám je také při práci na cupcakes.



Přidávám pár extra rad, které by se mohly hodit. 
  • Hotový potažený dort nedávejte do lednice. Vlhkost v lednici by fondán poničila. Skladujte do oslavy v zavřené papírové krabici, v suchu na nejchladnějším místě, které doma najdete. Pokud možno mimo přímé světlo. Dort se vám krásně rozleží.
  • Menší či větší ozdůbky opravdu stačí přilepit jen vodou. Cukrářské lepidlo používám jen na ozdoby, které by se mohly polámat, např. ručičky u figurek, atd.
  • Fondán důkladně před rozvalováním propracujte a podsypávejte jenom minimálně, vysušovalo by ho to.
  • Pokud máte odkrojky fondánu, nenechávejte ležet na pracovní desce, vyschnou vám. Hned po odkrojení lehce propracujte a dejte do mikrotenového sáčku nebo potravinové fólie. Ušetříte tak na materiálu.
  • Základní pomůcky, bez kterých se neobejdu jsou určitě hladítka na fondán, kráječ na pizzu, otočný podstavec na zdobení dortů, který oceníte především při plnění dortu ganache nebo při potahování a v neposlední řadě špendlík na propichování vzduchových bublin (pozor, ten nenechávejte nikdy volně ležet na stole, já ho mám zapíchnutý na zástěře - tajné poznávací znamení nás nadšenců do zdobení)
  • No a na závěr asi to nejdůležitější. Stejně jako malíř potřebuje dokonale vypnuté plátno, my potřebujeme dokonale připravený dort pro potahování. Ganache proto nakonec vyhlaďte horkým nožem a nechte zatuhnout. Docílíte tak jakéhokoliv požadovaného a přesného tvaru a především ostrých hran a pravých úhlů, které opravdu nejsou pouze výsadou polystyrenových dortů.
Držím palce ať se dort povede a už teď se těším na fotky.



Prolistujte si červnové číslo Gurmetu


24 komentářů:

  1. waw to je nádherné, ešte som taký krásny cake nevidela :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasné jídlo, úžasné fotky.. Jste moc šikovná, moc Vám fandím! :-)
    Já právě začínám s vlastním food blogem, budu ráda, když nahlédnete..
    http://veroniquecuisson.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě jsem nestihla vyzkoušet dva předchozí recepty a tady je takový skvost. Teď je budu muset udělat všechny. Je to opravdu krásné...překrásné.....jste šikulka....:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc dekuju Moniko a preju mnoho radosti u peceni a zdobeni :)

      Vymazat
  4. Wow beautiful carousel cake. You are so talented!
    Bev

    OdpovědětVymazat
  5. Thank you very much, Bev. That's very kind of you :-)

    OdpovědětVymazat
  6. uzasne jako vzdycky! :) Mohu se zeptat,kde se da koupit ta zdobici pistole a jestli dokaze udelat nejenom prouzky ale i takove jakoby valcovite nudlicky? :)

    OdpovědětVymazat
  7. To: Bao Quyen Tran Thi - moc děkuju za pochvalu :)) Ano, pistole má myslím celkem 15 různých nástavců ideálních na stuhy, vlásky, trávu a mnoho dalšího. Na válečky tam je hned několik nástavců. V Lilii ji prodávají za 540Kč:
    http://www.eshop-lilie.cz/detail.php?zbozi=3840319

    a můžete tam vidět možnosti, které pistole nabízí :)

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím, chystám se dort vyzkoušet - i když ne s kolotočovou tématikou :-)
    Chci se jen zeptat...není suchý, když tam není žádná výrazná krémová náplň?...nemám korpus ještě zvlhčit nějakým alkoholem? :-)
    Děkuji.
    Julie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dort je prirozene krasne vlacny, ale doporucuju pouzit merunkovy sirup viz recept v Gurmetu, ktery vlacnost zachova. Potrete jim prokrijeny korpus a nezapomente na horni vrchni stranu. Muzete pridat lzicku Cointreau likeru ;-) At Vam chutna :-)

      Vymazat
  9. Tedy, nemám slov! Z takového dortu musí každé holce spadnout brada úžasem... :-D

    A gratuluji k článku v Gurmetu!

    Zdraví,
    Pipi
    http://leblogdepipi.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  10. moc dekuji za odpoved,zrovna neco takoveho nutne potrebuji! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Hned jak jsem v gurmetu uviděla tvůj první příspěvek na mátové cupcakes jsem si říkala, že mi to příjde povědomé a tos vážně byla ty jak jsem si myslela! :) Dort se mi moc libí a určitě ten karamelový korpus někdy vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  12. Parádní článek, inspirativní a poučný, děkuji za něj! Stejně bych to nejradši viděl na vlastní oči a zkusil si to rovnou sám, ať si to zapamatuju do konce života :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-) tak to se někdy uvidíme na nějakém z budoucích workshopů :-) budu se těšit nashledanou. Hana Rawlings

      Vymazat
  13. Dort je uuplne uzasny! Chci se zeptat, nedaji se sehnat nejaka vykrajovatka na vsrchny ty krásne vzory, co vzdy mivate? Nejsem so jista, ci bych to od ruky vykrojila... Dekuji

    OdpovědětVymazat
  14. Děkuji Sabino. Jsem si jistá, že koníka na kolotoč jistě seženete. Zkuste kuchyňské potřeby, přímo obchody s vykrajovátky nebo obchody pro cukráře. Určitě uspějete. Já si šablony kreslím nebo vyrábím, pokud chci něco konkrétního, ale není to nezbytně nutné. Zdravím, Hanka R.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...