sobota 30. července 2011

Zpravodajství z workshopu / Wedding cupcakes workshop


Dnes ráno jsem nemohla dospat a to né proto, že za oknem lilo jako z konve. Je sobota 30. července a to znamená, že dlouho očekávaný cupcakes workshop je tady. Nápad uspořádat kurz zdobení dortů jsem nosila již nějakou dobu v hlavě, a proto bych Vám chtěla moc a moc poděkovat za Váš zájem a za možnost si tento sen splnit.
Although it's Saturday I got up early this morning. I couldn't have been more excited. It's 30th July, which means that the long awaited wedding cupcakes workshop is here. I'd been thinking of organizing a cake decorating workshop for some time, so I would like to take this opportunity to thank all participants very much for their interest and for helping me make this dream come true.


Každý z účastníků měl připraveny základní pomůcky pro zdobení a samozřejmě jsem se podělila i o svoje vlastní náčiní, které si všichni mohli vyzkoušet a naučit se, jak vše používat. Nechyběly ani recepty a krok za krokem popsané postupy. 
Apart from basic cake decorating tools needed for the workshop, all participants had a chance to use my very own tool collection and learn how to use them all. Of course, I wouldn't forget to include recipes and step by step instructions. They were an important part of the welcome kit :)


Akcent Café se v mžiku proměnilo ve tvořivou dílničku, kterou hned od začátku zaplnil tvůrčí duch. Děkuju panu kavárníkovi Hradeckému, že se o nás tak hezky postaral. Stále cítím omamnou vůni kávy mísící se s opojnou vůní hořké čokolády. Bylo těžké se udržet a hned si nezačít olizovat prsty :)
Akcent Café was readily transformed to a busy workshop filled with a friendly and creative atmosphere. Thank you very much to Mr. Hradecký, who runs the Café, for looking after us so well throughout the morning. I can still smell the rich aroma of coffee mixed with the indulging smell of dark chocolate. Yum :)




A pak že učení je mučení. Soustředěnější a motivovanší studenty s tak velkým zájmem o téma jsem snad ještě nikdy nezažila :) Děkuji.
Who says that school is boring. I have never experienced more focused and motivated students with such a deep interest in the topic. Truly amazing. Thank you.


S takovýmto pracovním nasazením na sebe krásné výsledky nedaly dlouho čekat. Veliká gratulace!!!
Mnoho radosti se zdobením a zase někdy naviděnou :)

Congratulations to all and happy decorating!

středa 13. července 2011

Tropické Frangipanis / Frangipani Madhatter




Když jsem jednoho dne zjistila, že Planet Cake pořádá workshop jednoho z nejsložitějších dortů, který mě vždy fascinoval, slavného Madhatteru, nemohla jsem jinak, než si na kurz našetřit a vyrazit.

Možná se Vám to nebude zdát, ale pravdou je, že co se týká zdobení dortů, geometrické tvary jsou nejsložitější na výrobu. Aby působily opravdově a realisticky musí být přesné a to ze všech světových stran. Proto například potahování kostky, obdélníku či čtverce je složitější než kulatého dortu. Nejsložitěší jsou pak 2D a 3D dorty nebo například potahování dortů, které jsou vyšší, než širší. Na workshopu jsem prostě nemohla uvěřit vlastním očím a hltala každé slovo. Geometrie, matematika, fyzika a chemie hrají obrovskou roli u sestavování a zdobení dortů a u takového to dortu tím spíš. Věděla jsem, že ho prostě musím jednou sama vyzkoušet. Tento dort ale nezačnete tvořit jen tak pro nic za nic. Musela jsem si počkat na opravdu významnou příležitost, neboť jsem věděla, že se u něj zapotím. No a není slavnostnější příležitosti, než letošní maminčiny kulaté narozeniny.

Design a zdobení jsem už nějakou dobu nosila v hlavě, neboť se mamince u nás v Sydney vždycky moc líbily tropické frangipanis, takže výběr cukrových květů byl snadný. Ty jsem si vyrobila týden předem, aby mi pěkně zaschly. Vždycky se snažím vyrobit všechna stádia květů od poupat až po plně rozkvetlé květy, aby aranžmá vypadalo realističtěji. Tedy pokud zrovna symetrie květů neni záměrem vašeho designu. Letní světlé pastelové odstíny pak už jen podtrhují křehkou krásu květů.



Malý tip. Květy vždy aranžuji tak, aby se celé aranžmá dalo krásně sundat a případně v celku uchovat na památku. Sama mám dodnes cukrové květy ze svého svatebního dortu schované. Pro tento případ vyrábějte květy z cukrové hmoty na květiny a ne z fondánu. Ten Vám nikdy pořádně nezaschne. Pozor, nikdy dráty nezapichujte přímo do dortu. Mohlo by dojít k úrazu. V potřebách pro cukráře si můžete koupit malé plastové kolíčky, které se zapíchnou do dortu a do nich pak celé aranžmá můžete zapíchnout. Nebo můžete jako já naaranžovat květy do fondánu. Zapíchněte drátky do koule z fondánu a celé hotové aranžmá pak pouze přeneste na dort. Případně umístěte fondán na potažený a hlavně již zaschlý dort a do připraveného fondánu pak naaranžujte hotové květiny.

Mamince se dort moc líbil, takže to za tu dřinu rozhodně stálo.
Všechno nejlepší. XX


When I saw a Madhatter in Australia for the first time, I couldn't believe my eyes and at the same time, I knew I would have to give them a go myself one day. After attending a Madhatter Demo at Planet Cake, run by the Madhatter queen, Anna Maria, I knew it wouldn't be an easy task but the more I thought about the challenge the more I wanted to attempt it. However, it wasn't until this summer that I designed one for a very special occasion, Mum's significant birthday celebration.

Whenever in Sydney, Mum always admires beautiful tropical frangipanis, so the choice of flowers for her birthday cake was easy :)

I'm glad I plucked up the courage to make this cake for her as she absolutely loved it .
Happy Birthday, Mum. XX

čtvrtek 7. července 2011

Cupcakes workshop je tady / Wedding cupcakes workshop

Moc Vám všem děkuji za zájem, ohlasy a krásné emaily.
Slibovaný workshop zaměřený na zdobení svatebních cupcakes je tady.



Svatební cupcakes workshop
je již plný. Děkuji moc všem zaregistrovaným. Jestli se na Vás nedostalo, nebojte, určitě není poslední.
Fully booked.

Kdy sobota 30. července 2011

Kde Akcent Café, Bítovská 3, Praha 4
(mapa a více informací na tomto linku)
Nedaleko stanice metra Budějovická

Doba 10.00-12.00 (teoretická a praktická část)
Sraz na místě v 9.45
po 12.00 sdílení zkušeností a zodpovězení případných dalších dotazů u šálku dobré kávy.

Co Vás na workshopu čeká
  • O cupcakes (co nevíte o cupcakes)
  • O ganache (ingredience, příprava, postupy)
  • O fondánu (techniky, barvení, postupy, pomůcky)
  • O sirupování (proč a jak)
  • Praktická část (uvidíte mě pracovat krok za krokem a s mojí asistencí si sami vyzkoušíte celý postup a rozmanité techniky zdobení)
Co s sebou
  • Tužku a papír na poznámky
  • Pokud chcete použít nějaké vlastní pomůcky, např. vykrajovátka, klidně si je přineste, ale není nutné.
Zaváděcí cena
750,-Kč (na místě)

Registrace

Těším se na Vás,
Hana Rawlings


Thank you so much for your wonderful emails and comments about my wedding cupcakes and to all of you interested in my wedding cupcakes workshop. The first workshop is held in Prague and will be in Czech. However, if you happen to be in Prague and would like to come to my workshop and can't speak Czech, don't despair, I'd be happy to run a workshop in English as well. Just let me know.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...